9denní zájezd
8Skupinaosob
  Náročnost 2
polopenze stravapolopenze různé ubytovánírůzné letecky dopravaletecky
Pohodový týden v Grónsku – Dobrodružství pod půlnočním sluncem
Vydejte se na nezapomenutelnou cestu do západního Grónska, kde budete mít příležitost zažít jedinečné oslavy slunovratu. Během této doby se můžete těšit na tradiční inuitské tance, hudbu a kulturní akce, při nichž místní obyvatelé nosí grónské kroje se složitými vzory z barevných skleněných korálků a tulení kůže. Díky polárnímu dni, kdy slunce nikdy nezapadá, zažijete magickou atmosféru tzv. půlnočního slunce. Čeká vás také návštěva fascinujícího vulkanického ostrova Disko a treky s dechberoucími výhledy na ledovcové fjordy zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Tato cesta nabízí jedinečnou kombinaci bohaté místní kultury a úchvatné přírody Grónska.

Termíny a ceny

Termín 19.06. - 27.06.25 čtvrtek - pátek
průvodce: fotografka Erika Valkovic
Kód termínu 25GRO02316
Cena
134 000 Kč
cena za 9 dní

Program zájezdu

1. den: Přílet do Kodaně. Transfer do hotelu, ubytování a volný čas k prohlídce města. Kodaň je známá svou historickou atmosférou a bohatou kulturou, můžete si prohlédnout městské památky nebo jen relaxovat před začátkem dobrodružství.
2. den: Ráno odlet z Kodaně do Grónska s přestupem v Nuuku. Po 4-5 hodinách letu přílet do města ILULISSAT (znamená "ledovec"), které se nachází 300 km severně od polárního kruhu. ILULISSAT je malebné město známé svou blízkostí k ILULISSATSKÉMU LEDOVCOVÉMU FJORDU, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Procházka městem: navštívíme ZIONSKÝ KOSTEL, místní rybí trh a přístav, kde budete moci pozorovat tradiční grónský rybolov. Ubytování (3 noci).
3. den: Po snídani nás čeká nenáročná túra k ruinám inuitské osady SERMERMIUT (1 z 5; 2 hodiny, ↑↓150 m, po dřevěných chodnících). Sermermiut leží v malebné zátoce na břehu LEDOVCOVÉHO FJORDU KANGIA, kterým proudí 10 % světového ledu z vnitrozemí Grónska. Během túry uvidíme pozůstatky starých inuitských obydlí, výhledy na majestátní ledovce a dozvíme se o životě Inuitů, kteří toto místo obývali po více než 4000 let. Odpoledne bude možnost na další túru v ILULISSATSKÉM LEDOVCOVÉM FJORDU (2 z 5; 2 hodiny, ↑↓200 m), který nabízí panoramatické výhledy na ledovce a arktickou krajinu. Večer nás čeká jedinečný zážitek – plavba mezi obrovskými ledovými krami ve fjordu KANGIA. Tato plavba je známá svou magickou atmosférou díky PŮLNOČNÍMU SLUNCI, které v létě nezapadá a osvětluje ledovce zlatavým světlem. Plavba trvá přibližně 2 hodiny a nabízí úžasné výhledy na ledovcový fjord.
4. den: Den věnujeme oslavám letního slunovratu v ILULISSATU a národnímu dni Grónska. Grónsko slaví svůj národní den tradičními inuitskými tanci, hudbou a slavnostmi, kdy místní obyvatelé nosí slavnostní kroje vyrobené z tulení kůže a barevných skleněných korálků. Můžeme se těšit na ochutnávku grónských specialit, jako jsou sušené ryby, mořské plody a maso z pižmoně. Odpoledne se vydáme na jedinečné dobrodružství – velrybí safari. Naše cesta lodí povede mezi třpytivými ledovými krami, kde budeme bedlivě sledovat hladinu oceánu v naději, že zahlédneme majestátní velryby.
5. den: Odpoledne nás čeká přejezd lodí (2 hodiny a 15 minut) na vulkanický OSTROV DISKO, známý svou unikátní sopečnou krajinou a neobvykle teplým mikroklimatem. QEQERTARSUAQ je hlavním městem ostrova, jedním z nejstarších měst v Grónsku. Projdeme si město, navštívíme ARKTICKOU STANICI, která se specializuje na výzkum arktických podmínek, a MĚSTSKÉ MUZEUM, kde se seznámíme s historií ostrova a tradičním životem místních obyvatel. Ubytování (2 noci).
6. den: Ráno čeká zájemce túra na KUANNIT (3 z 5; 4 hodiny, ↑↓300 m), která vede přes jedinečné vulkanické formace a čedičové útesy, odkud se naskýtají úžasné výhledy na fjordy a ledovce.
7. den: Odpoledne návrat lodí do ILULISSATU (2 hodiny a 15 minut). Poslední den v Grónsku si užijeme volným tempem, procházkou po městě, nákupem suvenýrů nebo ochutnáváním grónských delikates. Ubytování v hotelu.
8. den: Odlet z ILULISSATU do Kodaně s mezipřistáním v Nuuku. Po příletu do Kodaně možnost volného času pro prohlídku města, včetně návštěvy symbolu Kodaně – sochy Malé mořské víly. Ubytování v hotelu.
9. den: Odlet do Prahy.

Informace k ceně

Cena zahrnuje

  • mezinárodní letenku Praha-Kodaň vč. letištních tax a poplatků a vnitrostátní letenky Kodaň-Nuuk a Nuuk-Ilulissat v maximální výši 30 000 Kč, přejezdy a lodní transfery podle itineráře, 8x ubytování v hotelu (6 nocí v Grónsku a 2 noci v Kodani), 8x snídani a 8x večeři, vstupné do národních parků a kulturních památek uvedených v programu, průvodce, informační materiály a organizaci zájezdu

Cena nezahrnuje

  • ostatní stravu, fakultativní programy a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"